1Cand sa apelez la psihologul clinician?

Poţi solicita o evaluare clinică atunci când...

Ai îngrijorări legate de comportamentul copilului tău şi nu poţi gestiona singur ceea ce se întâmplă. Evaluarea implică observarea copilului, interviuri clinice cu părinţii şi dupa caz cu educatoarea sau învăţătoarea

Doreşti să ştii dacă atenţia, limbajul, abilităţile senzoriomotorii, vizuospaţiale, memoria şi capacitatea de învăţare sunt dezvoltate în acord cu cerinţele vârstei lui (evaluare a nivelului de dezvoltare neuropsihică a copilului)

2Cand sa apelez la consiliere si psihoterapie?

Ai nevoie de psihoterapeut atunci când...

Eşti un adult care:

Treci sau ai trecut printr-o situaţie dificilă de viaţă (accidente de orice fel, avort)

Treci sau ai suferit o pierdere (divorţ, pierderea unei persoane dragi)

experimentezi stări puternice de frică în raport cu anumite situaţii sau obiecte (înălţime, spaţii înguste, întuneric, spaţii largi etc.) sau anumite stari de agitatie, frica fara ca acestea sa fie legate in mod spcial de o anumita situatie sau obiect şi aceasta interferează cu desfăşurarea optimă a activităţilor tale profesionale, sociale, familiale

crezi că viitorul e lipsit de orice speranţă, nimic nu-ţi mai place, nimic nu-ţi mai trezeşte interesul şi simţi că depui un efort uriaş chiar şi pentru cele mai minore activităţi

ai dificultăţi în relaţionarea cu persoanele din jur

doreşti să te cunoşti mai bine, să-ţi valorifici mai bine resursele, să comunici asertiv cu cei din jur, să fii în acord cu valorile şi principiile tale

Sunteţi un cuplu care:

aveţi dificultăţi in cadrul relatiei si nu stiti cum să faceţi fata acestui lucru

într-o manieră satisfăcătoare pentru amândoi

unul sau ambii parteneri experimenteaza stări de gelozie şi neîncredere în raport cu partenerul său sau aveţi dificultăţi care ţin de dinamica sexuală

Eşti un adolescent care:

ai dificultăţi în a te integra într-un grup

simţi că nimeni nu te înţelege

ai pierdut o persoană din familie sau te-ai despărţit de prietenul/prietena ta şi ţi-e greu să mergi mai departe

ai dificultăţi de concentrare la şcoală

vrei să înveţi să spui „NU”

eşti nemulţumit în permanenţă de corpul tău (ajungi astfel să mănânci prea puţin sau prea mult)

trăieşti orice altă dificultate şi simţi că ai nevoie de ajutorul cuiva

Eşti un parinte al carui copil:

plange si nu vrea sa mearga la gradinita sau scoala

nu se adapteaza mediului scolar si nu se joaca cu alti copii

are tot felul de frici, angoase, ticuri

este agresiv, furios, gelos sau din contra, se retrage in sine si nu mai comunica cu nimeni

are un comportament nepotrivit sau/si opozitionist

3 Cand sa apelez la logoped?

Ai nevoie de logoped atunci când...

Copilul

  • pronunta incorect sau omite unele sunete
  • vorbeşte prea rapid sau prea încet
  • vorbeste pe nas
  • se bâlbâie
  • îşi pierde vocea
  • are un vocabular foarte redus
  • are dificultati atunci când scrie sau citeşte

Adultul

  • a suferit un AVC (atac vascular cerebral) si are dificultati de intelegere si/sau exprimare
  • pronunta incorect sau omite unele sunete
  • vorbeşte prea rapid sau prea încet
  • vorbeste pe nas
  • se bâlbâie
  • îşi pierde vocea
4 In ce consta o sedinta de consiliere psihologica sau psihoterapie?

Prima sedinta de consiliere / psihoterapie este de obicei o sedinta de cunoastere, in care specialistul va incerca sa adune cat mai multe informatii referitoare tine si problema cu care te confrunti.

Ulterior, este posibil sa fie necesar sa completezi niste chestionare pentru ca specialistul sa poata sa isi formeze o imagine de ansamblu despre felul tau de a fi, despre starea ta psihica si pentru a putea gasi impreuna solutiile optime in ceea ce te priveste.

In timpul sedintelor de terapie vei fi incurajat(a) sa discuti despre gandurile si emotiile tale si depre dificultatile cu care te confrunti.

5In ce consta o sedinta de consiliere logopedie?

In prima sedinta de logopedie are loc evaluarea logopedica, aceasta variaza in functie de cerintele clientului: poate fi o evaluare a dificultatilor de pronuntie, o evaluare complexa pentru a afla gradul de maturitate scolara sau pentru a afla daca persoana are dificultati lexice sau grafice sau o evaluare a nivelului dezvoltarii limbajului in cazul copiilor sub 4 ani sau o evaluare a capacitatii de intelegere si de pronuntie in cazul celor care au suferit traumatisme cerebrale.

Ulterior, in functie de diagnosticul logopedic, se realizeaza un plan de interventie personalizat, in functie de necesitatile clientului. In cazul copiilor mici, sub 4 ani, se recomanda stimularea limbajului prin joc, deoarece la aceasta varsta, aceasta este singura metoda prin care cei mici sunt deschisi sa invete.

In cazul copiilor prescolari si scolari se recomanda sedinte de logopedie, care constau in corectarea pronuntiei defectuoase, invatarea articularii si pronuntiei corecte si dezvoltarea limbajului.

In cazul celor care au suferit traumatisme cerebrale (operatii pe creier, accidente vasculare cerebrale), in functie de ceea ce este afectat si de gradul de deteriorare, se propune un plan de interventie care are in vedere recuperarea deficitelor constatate la cel mai inalt nivel posibil. Insa acest lucru depinde foarte mult de diagnosticul medical, de varsta, precum si de disponibilitatea familiei de a sustine pacientul in acest demers.

6In ce consta sedinta de evaluare psihologica?

In cadrul evaluarii psihologice se realizeaza un interviu anamnestic (in care se colecteaza informatii referitoare la client cu scopul orientarii diagnosticului, gasirii atitudinilor terapeutice potrivite si stabilirii prognosticului), aplicarea instrumentelor de evaluare psihologica clinica (teste, chestionare), interpretarea rezultatelor si prezentarea raportului de catre specialist.

Stabilirea scopurilor evaluarii si selectia de catre specialist a bateriei de instrumente psihologice relevante se fac in functie de solicitarea specifica a clientului.

In functie de specificul evaluarii, aceasta se poate desfasura pe mai multe sedinte, in aceeasi saptamana.

Talida A. Dragos

PSIHOLOG - LOGOPED


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce velit tortor, dictum in gravida nec, aliquet non lorem.

Donec vestibulum justo a diam ultricies pellentesque. Quisque mattis diam vel lacus tincidunt elementum. Sed vitae adipiscing turpis. Aenean ligula nibh, molestie id viverra. mattis diam vel lacus tincidunt elementum. Sed vitae adipiscing turpis. Aenean ligula.
Vitae adipiscing turpis. Aen ligula nibh, molestie sed vitae dictum in gravida